O čem je magazín DRZSEFIT.cz?

Na DRZSEFIT.cz najdete vše potřebné o zdravém životním stylu. Najdete u nás řešení svých problémů s nadbytečnými kilogramy, tipy na zdravý jídelníček a hlavně novou motivaci a poučení pro vaše tělo i duši.  
Diety na hubnutí DETOX doplňky stravy Články o spánku
Ukázat TOP dietu Ukázat TOP produkt Ukázat TOP články

Pomůžeme Vám ve vašem snažení

 
Nabrat svalovou hmotu Zhubnout Zvýšit fyzickou kondici
Recenze produktů

Recenze Paleo dieta – Cesta za nejlepší formou vašeho života

Napsal David Vajda

Paleo dieta měnící životní návyky

Máte rádi jídlo, dopřáváte si ho často a nemáte žádné zábrany? Chcete s tím ovšem už něco udělat, ale nevíte, z jakého konce začít? Říká vám něco stále populárnější Paleo dieta? Zkuste pokračovat ve čtení této recenze a možná po dočtení začnete uvažovat zcela jinak nad každodenním stravováním. Je rozhodně více než pravděpodobné, že naše recenze vám otevřete oči za cestou správného a zdravého stravování.

Paleo dieta je mnohem víc než jen dieta. Je to nový způsob stravování, který ctí lidskou evoluci. Pomůže vám kompletně změnit tělo i mozek. Paleo dieta je životní styl, který se zakládá na evoluci. Dávejte svému tělu správné živiny a vytěžte ze své stravy maximální výsledky!

Co je Paleo dieta?

paleo dieta stravování
obrázek z unsplash.com

Paleo dieta je způsob stravování, který ctí evoluci a přirozený vývoj lidského těla. Volíte při ní takové potraviny, které lidé jedli v době zhruba před 10 000 lety, v době pravěkých lovců a sběračů. Je to dieta, na kterou naše tělo bylo přizpůsobeno.

S Paleo dietou získáte to nejpevnější zdraví, nejlepší výkonnost a nejjasnější myšlení. Zkráceně je tedy Paleo dieta založena na jídelníčku lovců a sběračů. Jíte jako vaši předci. Budete sami příjemně překvapeni, jak pestré a bohaté potraviny na vitamíny to ovšem mohou být.

CHCI PALEO DIETU VYZKOUŠET

Paleo snídaně

paleo dieta vajíčko
obrázek z unsplash.com

Paleo dieta se zaměřuje na nezpracované a převážně celistvé potraviny a vyhýbá se obilninám a mléčným výrobkům. To ale neznamená, že vaše Paleo snídaně nemohou mít vysoký obsah vlákniny a živin. Mohou vám dát zdravé tuky z ořechů a semínek, vitamíny, minerály, vlákninu z ovoce a zeleniny, bílkoviny prostřednictvím vajec a masa. Pokud chcete, aby váš den začal skvěle, vsaďte na paleo pokrmy plné živin.

NAŠ TIP: Paleo snídaně # Slanina a vejce. Anglickou a americkou klasickou snídani ze slaniny a vajec si můžete vychutnat v rámci Paleo stravování také bez viny. Vyberte si nejlépe bio vejce z volného chovu, stejně tak pečlivě vybírejte slaninu, která je bez cukru, pocházející z vepřů chovaných na farmě nebo v co nejlepších podmínkách. Nejprve opečte slaninu, poté můžete smažit vejce ve vypečeném slaninovém tuku, který vám zůstal na pánvi.

Paleo oběd

paleo dieta oběd
obrázek z unsplash.com

Jste zvyklí dopřát si k obědu řízek s kaší nebo obložený sandwich? To v rámci Paleo stravování bohužel není povolené. Paleo strava je založená na stravě našich paleolitických předků, takže v ní nenajdete žádné obilniny, ze kterých je strouhanka a chléb, ani brambory či průmyslově zpracovaný salám. Co tedy má člověk dodržující paleo stravování dělat během přestávky na oběd?

Všichni víme, že obědy mohou být při Paleo stravě obtížné. Obzvláště ve dnech pracovního vytížení. Vzhledem k tomu, že rychlé sendviče nepřicházejí v úvahu, je snadné si začít myslet, že možnosti jsou velmi omezené, ale nemusí to tak být. S využitím plánování a krabiček bude balení zábavných, chutných a rozmanitých obědů do práce (ale i na doma) hračka. Připravit si můžete jídla určená k ohřátí i jídla, která můžete konzumovat za studena.

Co bude základem vašich obědů? Všechny druhy salátů, vařená a pečená masa, paleo dipy, pečená i syrová zelenina a ovoce.

NÁŠ TIP: Paleo oběd # Kuřecí prsa. Kuřecí prsa okořeněná vaším oblíbeným kořením pečte na 180 stupňů C po dobu 12 minut, pak otočte a pečte dalších 10-13 minut. Použijte raději teploměr na maso, abyste se ujistili, že vnitřní teplota dosáhla alespoň 74 stupňů C. Takto upečte několik kuřecích prsou v troubě a poté je uložte do chladničky, kde vydrží až 4 dny. Pečené kuřecí pak můžete rychle nakrájet a servírovat na salátu přelitém zálivkou z olivového oleje a balzamikového octa.

Paleo večeře

Paleo večeře mohou vlastně být podobné, jako jsou Paleo obědy. Nejjednodušší bude, když se budete držet vzorce maso + zelenina. Kdykoliv tedy nebudete vědět, dejte si kousek masa či ryby a k tomu pořádnou porci zeleniny. A jako dezert si můžete dát ovoce.

Zbytky od večeře využijte jako oběd druhý den. Tím si ušetříte čas, nervy i nádobí.

NÁŠ TIP: Paleo večeře # Portobello burgery. Hamburgery jsou stálicí Paleo kuchyně! Zapomeňte na housku a udělejte si Paleo burgery, které budou ještě šťavnatější a hlavně zdravější! Tento recept používá mleté hovězí a houby portobello.

Jaké potraviny v Paleo večeři konzumovat?

paleo dieta večeře
obrázek z unsplash.com
Ovoce

Zelenina

Ořechy a semena

Chudé maso, zejména trávy krmená zvířata nebo divoká zvěř

Ryby, zejména ty, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako je losos, makrela a tuňák křídlatý

Oleje z ovoce a ořechů, jako je ořechový olej nebo olivový olej

Jakým potravinám se v Paleo večeři vyvarovat?

Obilniny jako pšenice, oves, žito a ječmen

Luštěniny jako fazole, čočka, arašídy a hrášek

Mléčné výrobky

Rafinovaný a přidaný cukr

Sůl

Brambory

Vysoce zpracované potraviny

Co pít v rámci Paleo večeře?

Voda

Bylinný a matcha čaj (s mírou)

Kokosová voda

Vývar z kostí

Neslazená perlivá voda (bez přírodních nebo umělých sladidel)

Černá káva (s mírou)

Kombucha

Tvrdý mošt s nízkým obsahem cukru (příležitostně a s mírou)

Bezlepkové lihoviny (příležitostně a s mírou)

DO OBCHODU

V čem je paleo strava prospěšná?

paleo dieta
obrázek z unsplash.com

Paleo strava a tento životní styl navrhují, že bychom měli jíst potraviny, které byly k mání v době, kdy jsme se vyvinuli, protože na ty je naše tělo nejlépe adaptované a dokáže je nejlépe strávit.

Paleo dieta si své zastánce nachází dnes už po celém světě, především ale v oblastech západního světa. Lidé z velkých měst cítí potřebu vrátit se ke svým kořenům a dát svému tělu to, co pro ně bude nejlepší.

Oblíbilo si ji mnoho sportovců, např. těch, kteří se věnují Crossfitu, ale i celá škála manažerů, techniků, designérů, podnikatelů a vlivných a úspěšných lidí.

Paleo recepty jsou snadné na přípravu a nutričně bohaté.

EXKLUZIVNÍ BONUS: Paleo obchod nabízí jen ty nejlepší podmínky pro své zákazníky. Paleo dietu můžete objednat s doručením do 2 dnů od objednávky. Pokaždé budete mít dopravu zdarma, pokud uděláte objednávku alespoň v hodnotě 2 000 Kč. Super podmínky, které se vyplatí naplno využít!

Výhody Paleo diety:

Správná výživa je to jako dávat autu ten nejlepší benzín – pojede lépe a déle vydrží. Tak i vaše tělo bude díky potravinám schválenými Paleo dietou pracovat správně a efektivně a odmění se vám tou nejlepší výkonností.

Paleo dieta si zakládá na kvalitě a celistvosti potravin.

Eliminuje potraviny způsobující v těle zánět a naopak nabádá ke konzumaci potravin bohatých na protizánětlivé složky.

Nízké glykemické zatížení, je v ní jen málo cukrů a jednoduchých sacharidů.

Přízniví poměr draslíku k sodíku než běžná strava.

Přízniví poměr omega-3 ku omega-6 mastným kyselinám než běžná strava.

Udržuje zdravou váhu a je účinná pro hubnutí, a to i bez nutnosti počítání kalorií.

Přirozeně bezlepková.

Bez antinutričních látek.

Povolené potraviny v Paleo dietě:

maso

drůbež

ryby

vejce

zelenina

ovoce

ořechy

semena

bylinky

koření

zdravé tuky a oleje

Zakázané potraviny v Paleo dietě:

paleo dieta protein
obrázek z unsplash.com
průmyslově zpracované potraviny

cukr

sycené nápoje

většina alkoholu

obilniny

většina mléčných výrobků

luštěniny

umělá sladidla

rostlinné oleje

margarín

a trans mastné kyseliny

Přiměřená konzumace potravin:

paleo protein
obrázek z unsplash.com
sklenku kvalitního červeného vína

kvalitní hořkou čokoládu

výrobky z kozího a ovčího mléka

fermentované výrobky

PROHLÉDNOUT PRODUKTY PALEO

Testování Paleo diety naší redaktorkou Evou

obrázek z unsplash.com

Nemohu se zatím řadit mezi absolutní příznivce a zastánce této poměrně nové a revoluční metody zdravého životního stylu a stravování. Nicméně mám za sebou skoro měsíční období, kdy jsem se snažila řídit základními principy Paleo stravování. Již za toto poměrně krátké období jsem zaregistrovala pár důvodů, jenž mne vedou k přesvědčení, že tato metoda je pro můj organismus a tělo prospěšná. Tento názor zastávám i s vědomím, že je v přímém rozporu s moderními stravovacími návyky a má mnoho odpůrců v řadách výživových specialistů.

Musím říci, že se mi podařilo shodit skoro 5 kg, bez zvýšení fyzické aktivity a pohybu a zde je dalších pár mých zásadních postřehů k Paleo dietě:

Mám daleko víc energie

Ráno po cca sedmi hodinovém spánku se nebudím ospalá a rozlámaná

Konečně jsem se zbavila večerní nekontrolovatelné chutě na sladké

V pohodě mi stačí tři jídla denně

Snížila jsem nejen svou váhu, ale také obvod pasu

Má zdravější barvu a vzhled pokožky, bez vyrážek

Netrpím post gastronomickou demencí (nekontrolovatelný sklon k usínání po jídle)

KOUPIT NEJLEVNĚJI PALEO PRODUKTY

Video vytvořeno Týmem DRZSEFIT.cz

Hodnocení Paleo diety
  • Cena
  • Kvalita
  • Efektivita hubnutí
  • Dostupnost
  • Chuť
4.6

Hodnocení Paleo diety:

Monika (45 let)

Ahoj, já ji držímm 45 dní a mám dole 5 kilo, zhubnout potřebuji, ale držím to i ze zdravotních důvodů, maso mi taky chutná, ale někdy mám docela krize.

Xposa (26 let)

Ahoj,
stravovala jsem se hodně podobně jako je paleo dieta než jsem otěhotněla. Pak první 3 měsíce jsem bohužel mohla jíst jen chleba s máslem :( a do masa se i teď trochu musím nutit. Těším se, až malé bude venku a najedu znovu na mně naprosto vyhovující stravování. Cítila jsem se úžasně, měla spoustu energie, neměla jsem hlad a hublo se samo.

Mirka (32 let)

Ahoj! Držím tuto dietu od 3. března a mám dole k dnešnímu dni 11 kilo! Vůbec nemám hlad, ale je pravda, že mám krevní skupinu O+ a maso mi chutná.

O autorovi

David Vajda

Jsem tvůrce a majitel sportovního magazínu zaměřující se na různé tréninkové a stravovací systémy pro všechny věkové kategorie.
Aktuálně s více než 15ti letou praxí v oblasti profesionálního hokeje, zvyšování výkonu a přeměny postavy.

Přidat komentář


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.