O čem je magazín DRZSEFIT.cz?

Na DRZSEFIT.cz najdete vše potřebné o zdravém životním stylu. Najdete u nás řešení svých problémů s nadbytečnými kilogramy, tipy na zdravý jídelníček a hlavně novou motivaci a poučení pro vaše tělo i duši.  
Diety na hubnutí DETOX doplňky stravy Články o spánku
Ukázat TOP dietu Ukázat TOP produkt Ukázat TOP články

Pomůžeme Vám ve vašem snažení

 
Nabrat svalovou hmotu Zhubnout Zvýšit fyzickou kondici
Tipy a návody Zdravá výživa

Máš nafouklé břicho? Potraviny, které ho způsobují

Nafouklé břicho - nevhodná strava
Napsal Honza

Nafouklé břicho

Všichni to známe. Nadýmání nebo pocit nafouknutého břicha není nic příjemného a trápí každého z nás. Pokud tě trápí tyto potíže, zaměř se především na příčinu, co nafouklé břicho způsobuje.

Jednou z hlavních příčin jsou potraviny. Jedná se o individuální záležitost u každého člověka. Není pravidlem, co nesedí jiným, nebude sedět tobě. Každý jsme svým způsobem originál, takže na každého působí konkrétní potravina odlišně.

I přesto jsou v jídelníčku potraviny, kterým se vyplatí vyhnout. Které to jsou? Vybrali jsme pro tebe ty nejzásadnější, o kterých rozhodně stojí něco říct více.

1. Luštěniny

Luštěniny způsobující nafouklé břicho
zdroj obrázku: od unsplash.com

Luštěniny, mezi které patří fazole, čočka či hrách, mohou být škodlivé, pokud je před samotným vařením nenamočíš. Během vaření pak musíš ideálně odebírat nadbytečnou pěnu. Aby tě netrápily potíže s nadýmáním, můžeš z luštěnin zvolit loupané luštěniny, ke kterým se řadí například červená čočka.

2. Brukvovitá zelenina

brokolice - zdravá zelenina
zdroj obrázku: od unsplash.com

Do skupiny brukvovitých řadíme zelí, kapustu či brokolici. Tyto druhy mohou břichu pořádně zavařit. Brukvovitá zelenina obsahuje rafinózu, kterou v tlustém střevě tráví bakterie produkující plyny. Doporučujeme tuto zeleninu konzumovat v menším množství, pokud nechceš, aby tě trápilo nafouklé břicho.

3. Mléčné výrobky

jogurt - laktóza
zdroj obrázku: od unsplash.com

Nebezpečné jsou především mléčné výrobky obsahující velké množství laktózy. Laktóza je pro tělo špatně stravitelná. Sáhni po kysaných mléčných výrobcích a tvrdých sýrech s nízkým obsahem laktózy.

4. Přesolené potraviny

chipsy - přesolený produkt
zdroj obrázku: od unsplash.com

Pozor by sis měl dávat na solení a na přesolené potraviny jako jsou brambůrky či chipsy. Tyto potraviny velmi lehce způsobují nafouklé břicho a zažívací potíže, pokud je konzumuješ ve větším množství.

NÁŠ TIP: Máš problémy s návaly? Pocením? Nespavostí? Sniž příznaky menopauzy a zvyšuj si energii a chuť na sex. Přečti si více o Feminusu.

5. Perlivé nápoje

perlivý nápoj - způsobuje nafouklé břicho
zdroj obrázku: od unsplash.com

Nadýmání a nafouklé břicho způsobují i perlivé nápoje. Pozor na sodovku nebo minerálku s bublinkami. Je vhodné pít především neperlivé nápoje. Vyřaď látky jako je sorbitol a xylitol, které najdeš v některých dietních nápojích bez cukru nebo žvýkačkách.

6. Ovoce

jablko - ovoce
zdroj obrázku: od unsplash.com

Z ovoce bys měl omezit konzumaci jablek obsahujících fruktózu a sorbitol. Jedná se o cukry, které jsou pro některé lidi těžko stravitelné. Ne každá potravina, kterou jsme v tomto článku uvedli, musí mít u tebe za následek potíže s nadýmáním. U každého člověka je to rozdílné.


Které potraviny by si ale naopak měl konzumovat?


1. Fenykl a další bylinky

heřmánek - pomoc s nafouklým břichem
zdroj obrázku: od unsplash.com

Fenykl je známá bylinka pro boj s trávícími obtížemi. Pomáhá s nafouklým břichem a podrážděným žaludkem. Obdobný účinek má máta, zázvor a anýz. Známý je také heřmánek, a to především u dětí.

Určitě doporučujeme konzumovat.

2. Okurka a meloun

meloun
zdroj obrázku: od unsplash.com

Co spojuje okurku a meloun? Velký obsah vody. Sáhni právě po potravinách obsahujících velké množství vody. Díky okurce se zbavíš nadmutého břicha, jelikož je nadýmání způsobeno zadržováním vody.

3. Papája

papája - ovoce - nafouklé břicho
zdroj obrázku: od unsplash.com

V tomto tropickém ovoci je enzym papain. Papain pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a tím pomáhá usnadňovat trávení. V papáje najdeš i velmi bohatou porci vlákniny, která podporuje správnou funkci zažívacího systému.

TIP: Máš problém se soustředit? Zlepšíme ti duševní a kognitivní činnost. Budeš se lépe soustředit, rychleji myslet a celkově se cítit mentálně lépe. Stačí se podívat blíže na doplněk stravy Feminus.

Feminus recenze

4. Petrželová nať

zdroj obrázku: od unsplash.com

Jak je známo, nafouklé břicho vzniká také zadržováním vody. Čerstvě nasekaná petrželová nať slouží jako přírodní močopudný prostředek. Určitě se vyplatí ji mít v kuchyni.

5. Banány

banán - ovoce - nafouklé břicho
zdroj obrázku: od unsplash.com

Banány stejně jako avokádo, kiwi, pomeranč či pistácie, jsou bohaté na draslík. Draslík zabraňuje zadržování vody tím, že reguluje hladinu sodíku v těle. Banány krom toho obsahují rozpustnou vlákninu pomáhající ke zmírnění nebo zabránění zácpy.

6. Jogurty s probiotiky

jogurt - nafouklé břicho
zdroj obrázku: od unsplash.com

Probiotika pomáhají regulovat trávení a podporují celkové zdraví trávicího traktu. Je dobré si najít jogurt obsahující probiotika. Jogurt si můžeš klidně osladit medem, marmeládou či využít müsli.

SUPER TIP: Chceš mít kvalitnější spánek? Nemůžeš v noci usnout? Méně převalování, rychlejší usínání a celkově kvalitnější spánek. Ráno se budeš probouzet odpočinutý, vyzkoušej přírodní produkt Dreamly.

Dreamly - klidný spánek


Závěr:

Obecně s trávením pomáhají potraviny s obsahem vlákniny či vody. Stejně tak je vhodné užívat probiotika. Probiotika najdeš například v kysaných produktech.

V našem článku jsi si mohl přečíst, kterým potravinám by ses měl raději vyhnout. Důležité je, ale znát své tělo a podle toho upravit jídelníček. Jak bylo řečeno úvodem, každý člověk je jiný a také jinak reaguje na každou potravinu.

S Dreamly dostaneš šanci pro lepší spánek.


Čerpáno ze zdrojů:

1. Healthline.com – 13 Foods That Cause Bloating (and What to Eat Instead)

2. Eroftexas.com – 7 Foods That Can Cause Bloating

3. Time.com – The Best and Worst Foods for Bloating


Hodnocení článku
  • 82%
    Aktuální hodnocení čtenářů - 82%
82%

Líbí se Vám tento článek?

Sdílejte tento článek se svými známými

O autorovi

Honza

Jmenuji se Jan Domes, jsem redaktorem tohoto sportovního magazínu. Kromě tvorby článků se starám o grafiku našeho webu. Pravidelně sleduji nové trendy v doplňcích stravy na českém, ale i zahraničních trzích. Nedílnou součástí mé práce je aktivní testování našich produktů.

Přidat komentář


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.