O čem je magazín DRZSEFIT.cz?

Na DRZSEFIT.cz najdete vše potřebné o zdravém životním stylu. Najdete u nás řešení svých problémů s nadbytečnými kilogramy, tipy na zdravý jídelníček a hlavně novou motivaci a poučení pro vaše tělo i duši.  
Diety na hubnutí DETOX doplňky stravy Články o spánku
Ukázat TOP dietu Ukázat TOP produkt Ukázat TOP články

Pomůžeme Vám ve vašem snažení

 
Nabrat svalovou hmotu Zhubnout Zvýšit fyzickou kondici
Tipy a návody

Jak zamezit vyčerpání organismu v dnešní uspěchané době

vyčerpání organismu drzsefitcz
Napsal David Vajda

V dnešní době se lidská populace stále více potýká s komplikacemi, kdy bohužel musí řešit negativní následky v návaznosti na kompletní vyčerpání organismu. Už jsou dávno pryč doby, kdy tuto problematiku řešily převážně jen aktivní a profesionální sportovci. V dnešní uspěchané době je vyčerpání organismu stále u lidí častější. Jedná se o složitý děj, kterému se pravděpodobně nikdo z nás nevyhne.

Vyčerpání organismu pramení nejčastěji z dlouhodobých problémů, kterých se nedokážeme zbavit. Následně u každého z nás v takové situaci dochází k psychickému nebo fyzickému vyčerpání. Je to standardní proces, jak naše tělo začne reagovat na zátěž, kterou už není schopno zpracovat.

Jak regenerovat během vyčerpání organismu

únava dítěte Vyčerpání organismu se odvíjí na základě různých faktorů ale především podle toho, jak dlouho a jak kvalitně dokážeš regenerovat. Tyto faktory se následně budou odvíjet na tvém pracovním nebo sportovním výkonu. Regenerace organismu by měla být vždy úměrná tvému výkonu bez ohledu na to, jestli se jedná o fyzickou nebo psychickou zátěž.

Možná sám dobře víš, že někdy takové psychické vyčerpání organismu z pracovního stresu, je mnohem horší než to sportovní fyzické vyčerpání. Ať už dojde k jakémukoliv vyčerpání organismu, měl by to pro tebe být ukazatel, že je něco špatně. Jakmile ti tělo začne dávat jasné signály, je třeba takovou situaci obratem řešit. Okamžitě je tedy potřeba dopřát tělu adekvátní odpočinek a načerpat potřebnou energii.

Pokud se budeme bavit o fyzické aktivitě během kompletního vyčerpání organismu, je nutné doplnit a obnovit glykogenové zásoby. Jedná se o nasycení buněk sacharidy. Tento proces je nejlepší aplikovat okamžitě po fyzické nebo duševní zátěži. V některých případech je takový „doping“ nutné uskutečnit už v průběhu zmiňované zátěže. Dalším významným pomocníkem v rámci prevence proti únavě a vyčerpání organismu jsou vhodné doplňky sportovní výživy.

TIP: Pro skvělý začátek dne a viditelný nárůst energie naši čtenáři využívají produkt PRIMULUS, který je zároveň nejlépe hodnocený v našem srovnávači volně prodejných výrobků.

Jak bojovat se fyzickým vyčerpáním organismu

Během sportovních aktivit rozlišujeme hned několik druhů únavy, které nás mohou lehce dostihnout a pěkně zkomplikovat život:

  • Fyziologická
  • Patologická
  • Akutní
  • Chronická

Všechny tyto druhy únavy během vyčerpání organismu se mohou projevovat těmito různými způsoby:

  • Snížená sportovní výkonnost
  • Změna nálad
  • Změna psychické reakce
  • Zvýšené riziko onemocnění
  • Změna reakce na vnější a vnitřní podněty
  • Zvýšené riziko zranění

fyzické vyčerpání - CrossFitDobře všichni známe situaci nebo jsme takovou minimálně jednou v životě zažili. Během dne nás najednou přepadne neskutečná únava, která nám dokáže velice jednoduše znepříjemnit úplně vše, co zrovna děláme. Vhodně ti mohu poradit několik základních způsobů, jak bojovat proti náhlému vyčerpání organismu. Nemusíš být zrovna nevyspalý z předešlého dne, je plno dalších aktivit v každodenním pracovním nebo tréninkovém týdnu, které tě mohou rychle dostat z naprosté únavy.

Aby si měl na všechny tvoje aktivity dostatek energie a síly, poradím ti několik základních způsobů, jak se s únavou vypořádat. Pocit, kdy se ti uprostřed dne začne chtít spát, nebo dokonce se ti začnou zavírat oční víčka už nemusíš znovu zažívat, to jen díky námi doporučeným tipům.

 Studená sprcha po ránu

vyčerpání organismu - sprcha

Není nic jednoduššího, než ráno vstát o pár minut dříve a hodit si rychlou osvěžující sprchu. Pro některé lidi je to normální začátek dne a nedokážou si bez tohoto rituálu start dne vůbec představit. Věř mi, že už po několika sekundách studené nebo aspoň vlažné vody dostaneš do těla neskutečný kopanec energie.

Studená sprcha účinně zabraňuje pozdějšímu vyčerpání organismu během dne. Ranní sprcha dodává tělu mírné elektrické impulsy, které dosahují až do periferních nervových zakončení našeho mozku. To tě dokonale po ránu nabudí a rozproudí mozkovou aktivitu.

Ranní studená sprcha rovněž zlepšuje tvůj krevní oběh.

Hlavním důvodem je, že tělo se snaží rozproudit krev co nejrychleji do všech orgánů, aby je udrželo v teple. Tato situace je rovněž nesmírně důležitá pro tvoje celkové kardiovaskulární zdraví.

Zdravý jídelníček

vyčerpání organismu - jídlo

Pravidelné a zdravé stravování ti může postupně během celého dne dodávat energii a eliminovat výskyt vyčerpání organismu víceméně u všech věkových skupin. Ideální je konzumovat pestré potraviny s obsahem prospěšných vitamínů pro tvoje tělo. Jen tak, můžeš docílit se správnými potravinami příjem energie pro práci nebo trénink po celý den.

Zdravý jídelníček je vhodné doplňovat i o výživové doplňky stravy, díky kterým bude naše tělo mnohem vitálnější a zdravější.

Mezi nejvhodnější potraviny s vysokým obsahem energie mohou být například:

  • Sladké brambory
  • Banány
  • Pomeranče
  • Jablka
  • Špenát
  • Vejce
  • Rukola
  • Jogurt
  • Chilli
  • Tmavá čokoláda

Dodržování pravidelného spánku

vyčerpání organismu - spánek

Dostatečným přísunem spánku můžeme snadno odbourat únavu přes den. Za nejlepší variantu jde považovat odpočinek, který dopřeje našemu tělu největší oddech. Ten největší odpočinek samozřejmě nastává v noci, když zrovna spíme.

Pokud se už někdy dostaneš do stavu absolutního vyčerpání organismu, musíš svému tělu dopřát pravidelný a kvalitní spánek. Zároveň ti dokáže dodat potřebnou energii a vitalitu do následujícího dne.

Přináším ti několik tipů, jak si užít hluboký a klidný spánek:

  • Je ideální vypnout všechny obrazovky minimálně jednu hodinu, než půjdeš spát. Sledování „modrého světla“ vyzařující z našich obrazovek potlačuje tvorbu melatoninu, který reguluje v našem těle denní a noční rytmus.
  • Spánek by měl být v co největší tmě. Pokud zakryješ veškeré zdroje přírodních a umělých světel, produkce melatoninu bude v tu chvíli maximální a tvůj spánek bude o to kvalitnější.
  • Ideální okolní teplota pro spánek je okolo 19 °C.
  • Pro svalovou relaxaci a normální činnost nervové soustavy je dobré dát si před spaním hořčík. Tvoje tělo bude mnohem více uvolněné.

Doplňování tekutin

vyčerpání organismu - voda

Pitný režim je velice důležitá prevence proti vyčerpání organismu. Platí to jak pro pitný režim během dne ale i v noci. Nejvhodnější je pít čistou vodu nebo bylinkové čaje podle libosti. Pozor na takový alkohol nebo kávu, které se do pitného režimu nepočítají.

Existuje hodně lidí, kteří si neodpustí skleničku vína před spánkem. Pravda je taková, že po alkoholu sice spíš celou noc, ale kvalita spánku už není tak intenzivní a je do velké míry ovlivněna látkami, které se v něm nacházejí. Alkohol navíc způsobuje únavu pro následující den, tudíž o to je vyšší riziko vyčerpání organismu.

Pravidelný přísun pohybu

vyčerpání organismu - sportovní aktivity

Přicházíš přes týden z práce domu a říkáš si, že už jsi tak unavený a žádný sport už prostě nezvládneš?

Udělej pro jednou výjimku, zajdi si do posilovny nebo třeba jen zaběhat a uvidíš, co to s tebou udělá. Během sportovní aktivity se vyplavuje známý hormon endorfin. Následně budeš mnohem vitálnější, dostaneš kopanec energie na zbytek dne a tím můžeš účinně eliminovat jakoukoliv únavu.

Pauza

vyčerpání organismu - pauza

Dnešní hektická doba je plná shonů, dob splatnosti a uzávěrek.

Díky každodenním pracovním povinnostem, kdy se snažíme pracovat pro zaměstnavatele na maximum, zapomínáme na to nejdůležitější. A to je odpočinek.

Jestli chceš být svěží a mít dostatek potřebné energie, je důležité více odpočívat. To neznamená, že se mluví o kvalitním spánku, ale také o krátkých pauzách během pracovního dne.

Náš tým sportovního magazínu ti doporučuje dodržovat každých 90 minut krátkou přestávku, kterou můžeš třeba takto vyplnit, abys přišel na jiné myšlenky:

  • Projít se ven
  • Napít se čisté vody
  • Dát si zdravou svačinku

Omezení kofeinu před spánkem

vyčerpání organismu - káva

Hodně lidí (i já patřím k nim) vidí v kávě přísun energie a oživení třeba během začínající únavy. Jak určitě dobře víš, káva obsahuje kofein, který dokáže tělo povzbudit. Pokud ji ovšem budeš konzumovat pozdě večer, může negativně narušit cyklus spánku, který se může projevit na únavě druhý den.

TIP: Ověřili jsme pro tebe skvělý přírodní životabudič BLENDEA pro maximální dodání síly, energie a omezení únavy.

Doplňky stravy zabraňující vyčerpání organismu

V článku jsem se ti snažil vysvětlit hlavní skutečnosti, které v reálném životě dokáži ovlivnit náš den. Je pravdou, že každý z nás jsme jiný a na každého platí jiná pravidla. Nikdo z nás nic neztratí, když se alespoň do svého každodenního života pokusí začlenit jeden z výše zmíněných tipů.

Pokud by nic z toho nezabralo, aspoň můžeš třeba poznat skutečně velký rozdíl ve tvojí fyzické kondici. Pro někoho může být zároveň dodržování těchto věcí prostě náročné, pokud si ale muž existuje jedno jednodušší řešení. Vyzkoušej produkt PRIMULUS, který obsahuje potřebnou dávku vitamínů i minerálů pro sílu a vitalitu během dne (najdi více informací).

Hodnocení článku
  • 93%
    Aktuální hodnocení čtenářů - 93%
93%

Sdílejte tento článek se svými známými

Aktuálně tento článek doporučuje:

O autorovi

David Vajda

Jsem tvůrce a majitel sportovního magazínu zaměřující se na různé tréninkové a stravovací systémy pro všechny věkové kategorie.
Aktuálně s více než 15ti letou praxí v oblasti profesionálního hokeje, zvyšování výkonu a přeměny postavy.

Přidat komentář


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.