Užitečné sacharidy v potravinách
Proč by měly být sacharidy v potravinách nezbytnou součástí tvého jídelníčku? Je to více než jednoduché a pokud chceš něco konečně začít dělat se svou postavou, měla by ses co nejdříve vrhnout na dočtení tohoto článku. Sacharidy v potravinách dodávají tělu především energii pro jakoukoliv sportovní aktivitu, kterou budeš daný den vykonávat. Dále tělu například sacharidy dodávají vlákninu pro rychlejší podporu trávení.
Obecně jsou sacharidy produktem rostlin. Do této skupiny můžeme například zařadit:
Cukry Škroby LigninNěkteré sacharidy v potravinách jsou živočišného původu a nejčastěji je najdeš ve formě glykogenu, které se nejvíce vyskytují v játrech. Víš vůbec, jakým dalším způsobem se mohou sacharidy v potravinách vyskytovat? Kromě mléka to mohou být potraviny rostlinného původu. Dále takový cukr má výtečnou chuť, je poměrné levný a hlavně celosvětově dostupný.
TIP: Sacharidy obsahují všechny rostliny, ale jen ve dvou rostlinách je takový dostatek sacharidů, že se s nich cukr vyplatí vyrábět. Cukrová třtina a cukrová řepa je základ. Přečti si, kde dále můžeš získat velké množství sacharidů, pokud chceš docílit hezčí a pevnější postavy.
Jaké máme sacharidy v potravinách?
Sacharidy můžeme obecně rozdělit do několika základních skupin podle cukerných jednotek. První skupinou bychom mohly sacharidy rozdělit na monosacharidy (1 cukerná jednotka), oligosacharidy (2 – 10 cukerných jednotek), polysacharidy (více než 10 cukerných jednotek). Další neméně důležitou skupinou jsou komplexní sacharidy – obsahují sloučeniny třeba jako proteiny nebo lipidy.
Stále platí, že některé sacharidy mají sladkou chuť, proto je nazýváme cukry. V této skupině sacharidů se může jednat o glukózu (hroznový cukr) nebo fruktózu (ovocný cukr). Důležité je pouze vědět, že sacharidy v potravinách se sladkou chutí se řadí mezi jednoduché cukry a mohou být tělem celkem jednoduše vstřebávány.
Glukóza a fruktóza je hlavním monosacharidem veškerých potravin. Oba tyto cukry jsou nejčastěji obsaženy převážně v ovoci. Dále mohou být ještě obsaženy třeba v medu, ve víně, zelenině nebo luštěninách. Glukóza a fruktóza se bohužel negativně podílejí na tvorbě zubního kazu, proto neber na lehkou váhu konzumaci těchto sacharidů obsažených v potravinách.
Takové sacharidy složené (komplexní), nazýváme jiným slovem polysacharidy s významným vlivem na lidský organismus. Zdrojem těchto sacharidů v potravinách jsou především:
Obiloviny Luštěniny Brambory Ovoce ZeleninaIdeální poměr sacharidů v potravinách
Počítej s tím, že doporučená dávka, kde jsou sacharidy v potravinách bude 55% – 60% celkového energetického přijmu. To znamená, že se jedná přibližně o 250 – 350 gramů denně více, oproti celkové dávce energie.
U dospělého člověka by měla být na 1 g bílkovin a 1 g tuku připadat 4 g sacharidů. Takže standardní denní příjem vlákniny u zdravého dospělého člověka by měl odpovídat zhruba 25 a 35 gramům.
Víš, jaký je obsah cukru třeba v těchto běžně konzumovaných potravinách?
200 g švestek (32 g) 50 g mléčná čokoláda (29 g) 250 ml Coca-cola (12 g)Sacharidy v potravinách
Když se dostaneš do situace, že máš nedostatek sacharidů v jídelníčku, je důležité zbystřit. Právě v této chvíli dochází k odbourávání tukových zásob v těle, kdy tohoto procesu nejčastěji využívají redukční diety. Je to ideální situace, když potřebuješ pořádně zhubnout. Naopak při situaci, kdy máš v jídelníčku přebytek sacharidů, dochází k hromadění energie do tukových zásob a to bohužel i tehdy, kdy je tuku ve stravě malé množství.
TIP: Pro tvé tělesné zdraví nemají tyto potraviny vůbec žádný přínos: sladkosti, slazené nápoje, džusy, sušenky, likéry, oplatky atd. Proto doporučujeme se zaměřit na zdravější přístup k životu ve formě přírodní redukční diety KETOFIT.
Negativní vliv čokolády
Čokoláda, sladkosti a nejrůznější pamlsky nám samozřejmě chutnají a krátkodobě zlepšují náladu. U některých lidí tak může vzniknout neplánovaná závislost na čokoládě. Negativním rizikem přílišné konzumace čokolády může být pocit slabosti nebo opětovná chuť na sladké. Důvod těchto jevů je takový, že sladké potraviny mají vysoký glykemický index. Ten může následně způsobovat vysoké kolísání krevního cukru v těle. Bohužel to v budoucnu může souviset se vznikem cukrovky.
Tipy jak se zbavit chuti na sladké
Jíst pětkrát denně v pravidelných intervalech Omezit příjem potravin s vysokým glykemickým indexem Dodržuj dostatečný příjem bílkovin během dne Vždy je lepší jíst tmavé pečivo než světlé pečivo Pro zahnání chuti na sladké vyzkoušej hořkou čokoládu nebo ovocný jogurtKde dále najdeš vysokou koncentraci cukru?
Alkohol Džusy – 100% pomerančový džus obsahuje 22 g sacharidů v jedné sklenici a 18 g cukru Ochucené jogurty – ochucená Activia obsahuje 15 g cukru v kelímku Sladkosti Slazené limonády a vody – 10 g v jedné skleniciKde nejlépe najít sacharidy v potravinách?
Celozrnné pečivo – 76 g sacharidů / 100 g Těstoviny – 24 g sacharidů / 100 g Brambory – 20 g sacharidů / 100 g Rýže – 42 g sacharidů / 100 g Luštěniny (čočka) – 52 g sacharidů / 100 g Ořechy a semínka (vlašské ořechy) – 14 g sacharidů / 100 g Pohanka – 20 g sacharidů / 100 gTIP: Naše redaktorka Eva otestovala redukční diety KETOMIX a KETOFIT, které úspěšně odbourají tvoje nadbytečné tuky. Neboj se vyzkoušet moderní metody hubnutí, které ženy preferují v dnešní době.
Hodnocení článku
-
77%
Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.
Přidat komentář