O čem je magazín DRZSEFIT.cz?

Na DRZSEFIT.cz najdete vše potřebné o zdravém životním stylu. Najdete u nás řešení svých problémů s nadbytečnými kilogramy, tipy na zdravý jídelníček a hlavně novou motivaci a poučení pro vaše tělo i duši.  
Diety na hubnutí DETOX doplňky stravy Články o spánku
Ukázat TOP dietu Ukázat TOP produkt Ukázat TOP články

Pomůžeme Vám ve vašem snažení

 
Nabrat svalovou hmotu Zhubnout Zvýšit fyzickou kondici
Ostatní

Horko a úzkost: jak mohou vysoké teploty negativně ovlivnit vaši psychickou pohodu

Napsal David Vajda

Co v článku najdeš?

  • Celosvětově se s úzkostnou poruchou potýká až 374 milionů lidí.
  • Vysoké teploty mohou zhoršovat pocity úzkosti, a to z několika různých důvodů.

Co je úzkost?

dítě v kapkách deště
obrázek z unsplash.com

Úzkost je běžná emoce, kterou zažíváme v reakci na stres či nebezpečí. Patří k našim přirozeným instinktům, které nám pomáhají zvládat obtížné situace. Problém nastává, pokud pocity úzkosti přetrvávají i v situacích, kdy žádné nebezpečí nehrozí. V takovém případě může dojít k rozvoji úzkostné poruchy, která může mít negativní dopady na psychické i fyzické zdraví člověka.

Úzkostné poruchy mají mnoho podob.

Typickými symptomy nejčastěji bývají:

podrážděnost

neklid

problémy se soustředěním

poruchy spánku

V některých případech může neléčená úzkost vést až ke snížení kvality života, sociální izolaci a ke zneužívání návykových látek. Dalším nepříjemným projevem, který vás může potkat, tak se může jednat o výskyt tiků, tedy nekontrolovatelných pohybů očí, obličeje nebo končetin. Úzkost také může mít vliv na různé tělesné funkce, například vyvolat pálení žáhy.

Co se děje s lidským tělem při vysokých teplotách?

vysoké teploty - palmy
obrázek z unsplash.com

Vysoké teploty představují pro organismus stresovou situaci. Aby se tělo s horkem vyrovnalo, zapojuje do procesu své termoregulační mechanismy. Naše tělesné procesy se nastavují automaticky tak, že dochází k udržení teploty našeho tělesného jádra na stabilní úrovni a nedocházelo k přehřátí organismu. Při vystavení vysokých teplot, naše tělo zrychluje srdeční činnosti, rozšiřují se cévy a současně se aktivuje proces pocení, aby se naše tělo začalo ochlazovat.

Vysoké teploty mohou mít vliv i na hormonální systém. Horko zvyšuje vylučování hormonů jako je tyroxin, což vede ke zrychlenému metabolismu. Stejně tak dochází ke zvýšenému vylučování stresových hormonů, jako je kortizol, který může mít výrazný vliv na psychiku a celkovou duševní pohodu. Navýšení těchto hormonů může vést k pocitům nervozity, neklidu a zhoršení úzkosti.

CHCETE PŘEJÍT NA ZDRAVOU VÝŽIVU A ZAČÍT FUNGOVAT PŘÍRODNĚJŠÍ CESTOU? VEGANUS obsahuje vitamíny, minerály a prvky, které se z rostlinné stravy získávají obtížně. Jejich koncentrace je natolik silná, že nahradí pozitivní efekt, který mají na naše tělo látky obsažené v živočišné stravě. Navíc je VEGANUS složen ze 100% veganských zdrojů neživočišného původu. Zde se dočtete více, jak začít se stravou plnou rostlinného složení!

Jak vysoké teploty souvisí s úzkostí?

vysoké teploty
obrázek z unsplash.com

Vysoké teploty pro tělo představují další formu zátěže, která může výrazně přispět k posílení úzkostných stavů. Tepelný diskomfort způsobený horkým prostředím často zvyšuje stres a může vyvolávat pocity napětí. Zvýšená hladina stresového hormonu kortizolu, která je běžně spojena s vysokými teplotami, může zhoršit příznaky úzkosti.

Dalším faktorem je negativní dopad horka na spánek. V letních měsících, kdy vysoké teploty přetrvávají i během noci, se může stát, že spánek bude méně kvalitní. Nedostatek spánku může úzkost dále zhoršovat. Pokud se člověk během noci často budí nebo má potíže usnout kvůli horku, může to vytvořit začarovaný kruh – nedostatečný spánek vede ke zvýšené úzkosti, což pak znovu ovlivňuje schopnost kvalitně spát.

Také změna každodenního režimu v důsledku vysokých teplot může mít na úzkost vliv. Mnoho lidí musí během letních měsíců přizpůsobit své aktivity, omezit práci či sportovní aktivity, nebo posunout své denní rutiny kvůli nadměrnému horku. Tyto změny mohou narušit pocit kontroly nad svým dnem a způsobit psychickou nepohodu.

NÁŠ TIP: Chcete se dozvědět více, jak v horkých a teplých měsících nejlépe usnout? Přečtěte si naši recenzi o přírodním doplňku stravy Dreamly.

Pro lepší spánek - Produkt Dreamly

Jak minimalizovat vliv vysokých teplot na úzkost?

Existuje několik praktických tipů, jak se v horkých měsících vyrovnat s úzkostí a minimalizovat negativní vliv vysokých teplot na vaši psychickou pohodu.

1. Zaveďte si novou rutinu a plánujte

Letní období může přinášet změny v denní rutině, ať už v pracovním nebo osobním životě. Přesto si udržujte určitý řád a plánujte své aktivity předem. Zkuste si vytvořit novou rutinu, která vám pomůže lépe zvládnout změny spojené s vysokými teplotami. Plánování vám také pomůže cítit se méně ztraceni a být více v kontrole nad svým dnem.

2. Zaměřte se na zvládání FOMO

V létě bývá často silnější tlak na to, aby člověk stihl co nejvíce zážitků a aktivit. Tento fenomén, známý jako FOMO (Fear of Missing Out), může vést k frustraci a zvýšenému stresu. Přemýšlejte proto o tom, co je pro vás opravdu důležité, a aktivity si plánujte tak, aby vás naplňovaly, ne vyčerpávaly.

3. Udržujte si kvalitní spánek

Spánek je nezbytný pro udržení duševního zdraví. Vysoké teploty narušují spánek, proto je důležité si vytvořit optimální podmínky, které podporují kvalitu spánku. Zatáhněte závěsy během dne, vyvětrejte ložnici večer a před spaním si dejte studenou sprchu. Optimální teplota pro spánek je kolem 18,5 °C, což může být v létě obtížné dosáhnout, ale každý stupeň dolů pomůže.

4. Dodržujte pitný režim

V horkých dnech je snadné se dehydratovat, což může vést k pocitům vyčerpání a úzkosti. Pitný režim je klíčový – měli byste přijímat alespoň 30–45 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti. Dehydratace může zhoršovat pocity úzkosti, proto pijte dostatek vody a vyhýbejte se nadměrné konzumaci sladkých a kofeinových nápojů.

5. Strava hraje důležitou roli

Správná výživa je dalším faktorem, který má vliv na psychickou pohodu. Strava bohatá na vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny může pomoci udržet stabilní náladu a snížit pocity úzkosti. Naopak nadměrná konzumace vysoce zpracovaných potravin, které obsahují vysoké množství cukru a soli, může úzkost zhoršit.

6. Dechová cvičení a meditace

Dechová cvičení a meditace jsou účinné techniky, které pomáhají zvládat stres. Pravidelný trénink může snížit pocity napětí, které se mohou v létě v důsledku vysokých teplot zvyšovat. Zkuste se zaměřit na zpomalení dechu a soustředění se na přítomný okamžik.

7. Trávení času v přírodě

Pobyt v přírodě má mnoho pozitivních efektů na psychické i fyzické zdraví. Vysoké teploty nemusí být překážkou – běž s kamarády třeba ven brzy ráno nebo pozdě večer, kdy je vzduch chladnější. Příroda může výrazně přispět ke zmírnění stresu a zlepšení nálady.

8. Zvažte psychoterapii

Psychoterapie může být užitečným nástrojem nejen pro lidi s těžkou úzkostí, ale i pro ty, kteří chtějí pracovat na svém osobním rozvoji nebo zlepšit své duševní zdraví. Pokud máte pocit, že se s úzkostí těžko vyrovnáváte, může být návštěva psychoterapeuta krok správným směrem.

TIP NAŠICH REDAKTORŮ: Bojujete s pravidelnou únavou? Doporučujeme vyzkoušet tablety KARDILUS, jenž podporují normální funkci srdce a cév, a navíc mají protizánětlivé účinky. Díky tomu efektivně podporuje snížení rizika srdečních onemocnění. Jaké další pozitivní přínosy přinese jeho pravidelné užívání? Více najdete v naší recenzi.

Co si z toho vzít?

Úzkost může mít negativní vliv na psychické i fyzické zdraví, a letní období, kdy jsou běžně přítomny vysoké teploty, může tyto pocity zhoršovat. Tepelný stres, hormonální změny a špatný spánek jsou faktory, které mohou úzkost ještě prohloubit. S pomocí uvedených tipů je ale možné minimalizovat negativní vlivy vysokých teplot na vaši psychickou pohodu a prožít léto s větší lehkostí.


Hodnocení článku
  • 78%
    Aktuální hodnocení čtenářů - 78%
78%

Líbí se Vám tento článek?

Sdílejte tento článek se svými známými

O autorovi

David Vajda

Jsem tvůrce a majitel sportovního magazínu zaměřující se na různé tréninkové a stravovací systémy pro všechny věkové kategorie.
Aktuálně s více než 15ti letou praxí v oblasti profesionálního hokeje, zvyšování výkonu a přeměny postavy.

Přidat komentář


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.